Asociaţia Profesorilor de Istorie - Iaşi

Subiectul lunii

Renaşterea

Renaşterea este denumirea curentului de înnoire socială şi culturală care a apărut în Europa la sfârşitul Evului Mediu, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, înnoire caracterizată prin reînviorarea interesului pentru cultura şi arta antichităţii clasice.

Renaşterea a început în Italia şi s-a răspândit în Europa occidentală. În această perioadă s-au produs profunde transformări sociale, politice, economice, culturale şi religioase care au marcat tranziţia de la societatea medievală către societatea modernă. Societatea feudală a Evului Mediu, cu structura sa ierarhică rigidă, dominată de economia agrară şi sub puternica influenţă a Bisericii Catolice, a început să se destrame. În decursul Renaşterii, un rol determinant l-au avut oamenii de cultură şi artiştii înclinaţi spre clasicismul greco-roman.
Fișier:Leonardo da Vinci (1452-1519) - The Last Supper (1495-1498).jpg
Noţiunea de "Renaştere" (în franceză: Renaissance, în italiană: Rinascimento) a fost folosită pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea de către istoricul francez Jules Michelet, de la care a fost preluată de istoricul elveţian Jacob Burckhardt în lucrarea sa fundamentală "Die Kultur der Renaissance in Italien" ("Cultura Renaşterii în Italia"), 1860. Acesta din urmă a definit Renaşterea drept perioada cuprinsă între pictorii Giotto şi Michelangelo. În acest timp, omul recapătă conştiinţa de sine ca individ, după o lungă perioadă de anihilare filozofică a personalităţii.

mai mult

 


 

Evenimentele lunii ianuarie

0041: Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricităţile sale şi pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană
1458: Matei Corvin, fiul cel mai mic al lui Ioan Corvin, este ales rege al Ungariei
1679: Regele Carol al II-lea al Angliei dizolvă Parlamentul
1742: Carol Albert de Bavaria devine împărat al Sfântului Imperiu Roman
1828: S-a întemeiat în Grecia instituţia numită Preşedinţia Greciei
1859: Adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Al.I.Cuza, realizându–se astfel Unirea Principatelor Române
1862: Deschiderea primului Parlament unic al României la Bucureşti. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în faţa Adunărilor Moldovei şi Ţării Româneşti, "Unirea definitivă a Principatelor", iar oraşul Bucureşti este proclamat capitala ţării.
1882: S-a înfiinţat, la Bucureşti, societatea "Iridenţa Română", care, din 1883, s-a numit "Carpaţi". Societatea a militat pentru ajutorarea românilor transilvăneni.
1891: Îşi începe activitatea, la Bucureşti, "Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor". Din iniţiativa ei, s-a publicat, în limba franceză, memoriul studenţilor universitari români, privitor la situaţia românilor din Transilvania şi Ungaria, adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidenţia politica de oprimare a celor peste trei milioane de români din Austro-Ungaria. Memoriul a avut un puternic ecou în lume.
1939: În Chile are loc un cutremur cu magnitudine 8,3 pe scara Richter; 28.000 morţi
1946: Adunarea Generală a ONU adoptă prima rezoluţie. Aceasta se referă la utilizarea în scopuri paşnice a energiei atomice şi eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere în masă.
1958: Doi cercetători, Sir John D. Cockcroft (Marea Britanie) şi Lewis L. Strauss (SUA), anunţă public reuşita primei fuziuni controlate a două nuclee atomice uşoare, transformate într-unul greu. Energiile degajate sunt foarte mari, similare cu efectele exploziei unei bombe cu hidrogen.
1972: În apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, crezând că al doilea război mondial e încă în desfăşurare
1984: A fost lansat pe piaţă primul computer Apple Macintosh
1990: Prin Decretul–Lege nr. 40 al CFSN, se adopta Imnul de Stat al României - "Deşteaptă–te, Române" (versuri de Andrei Mureşanu, muzica Anton Pann)

Prezenatare de carte

 

Laurenţiu Rădvan, Oraşele din Ţara Românească până la sfârşitul secolului al XVI-lea (Towns in Wallachia until the end of the XVIth century), Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Iaşi 2004.

- premiul "A. D. Xenopol" al Academiei Române, 2004 (acordat la 19 decembrie 2006).
 

Free Web Hosting